donderdag 29 mei 2008

Voedseltransport WFP naar Daikundi in Afghanistan overvallen

Onbekende gewapende mannen hebben dinsdag opnieuw een voedselkonvooi van het World Food Programme (WFP) van de VN aangevallen in het gebied Shash Gaw in de oostelijke provincie Wardak. Het transport was bestemd voor de provincie Daikundi.

Het konvooi dat bestond uit twee particuliere vrachtwagens was met 60 ton graan onderweg naar het district Miramoor in de provincie Daikundi ten noorden van Uruzgan waar een groot gebrek aan voedsel is.

De overvallers dwongen de chauffeurs naar het district Jaghatu in de provincie Wardak te rijden, aldus Rick Corsino, een vertegenwoordiger van het WFP in Afghanistan.

De hoeveelheid graan maakte deel uit van een lading van 500 ton voor 27.000 mensen in Miramoor die hopeloos op hulp wachten. Corsino zei dat er al 233 ton was gestuurd.

Het WFP heeft de voedselhulp aan Daikundi opgeschort totdat het sein weer op veilig wordt gezet door veiligheidsmedewerkers van de Verenigde Naties. Volgens Corsino blijkt uit ervaring dat dit niet lang duurt.

Abdul Ali Shahrestani, het districtshoofd van Miramoor, heeft verteld dat de strenge winter, recente overstromingen en nu de droogte de boeren zwaar hebben getroffen in de regio.

Hij zegt dat de boeren dit jaar niet genoeg kunnen oogsten van hun land terwijl de meeste bewoners van het district afhankelijk zijn van de landbouw.

Shahrestani zei dat er families zijn die zelfs geen kilo meel meer hebben. “Er is niets meer over wat ze kunnen eten. Als we geen voedselhulp ontvangen, dan moeten een heleboel families hun huizen verlaten en naar andere provincies gaan.”

Het was de zesde keer dit jaar dat er een transport van het WFP werd overvallen in Afghanistan. Vorig jaar werden er 30 transporten van het VN-agentschap voor voedsel aangevallen.

Hierdoor ging ongeveer 870 ton voedsel ter waarde van 730,000 verloren. Bij zeker vier overvallen werden chauffeurs of escorterende Afghaanse agenten gedood of gewond.

Rode Kruis
Het Afghaanse Rode Kruis heeft in Kabul gezegd dat er vrijwilligers van deze organisatie kunnen worden ingezet om het risico op overvallen terug te brengen.

De 41.000 vrijwilligers van de organisatie kennen het terrein en hebben goede contacten met stamoudsten. Dit zou het gevaar van overvallen terugdringen.

De Verenigde Naties en de Afghaanse overheid maakten begin dit jaar bekend dat er door de dramatische stijging van de wereldvoedselprijzen er voor 1,41 miljoen Afghanen op het platteland en 1,14 miljoen in de stedelijke gebieden een hoog risico aan voedselgebrek is ontstaan.

De Verenigde Naties hebben al verschillende keren een dringende oproep geplaats om geen voedseltransporten aan te vallen omdat de hulp bedoeld is voor de meest noodlijdende mensen onder de bevolking van Afghanistan.

Geen opmerkingen: